Ada Parlevliet

Troost

Ada Wiebenga is geboren in Overijssel (1944), woonde achtereenvolgens met haar ouders in de provincies Drente, Utrecht en Zuid-Holland. Haar studie aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding deed ze in Arnhem. Na haar afstuderen in 1966 is ze gaan werken in Leiden als lerares bewegingsonderwijs in het voortgezet onderwijs en gaf les aan de MMS, HBS en het Gymnasium. In 1967 is ze gehuwd met Ger en vanaf die tijd meer bekend onder de naam Parlevliet. In 1970 werd de baan in Leiden opgezegd om te verhuizen naar Wageningen, alwaar haar echtgenoot een baan kreeg. Vier maal in de week reizen van Wageningen naar Leiden leek toen toch te lastig. Al snel werd in Wageningen een invalbaan bewegingsonderwijs in het lager- en later in het voortgezet onderwijs gevonden. Op het Wagenings Lyceum maakte ze kennis met de gymnasiaste Marjolein Drent en zoals nu blijkt: ze zijn elkaar niet uit het oog verloren. In 1975 werd haar zoon geboren en heeft ze ontslag genomen. In de jaren tachtig wilde ze terugkeren in het arbeidsproces, maar dat lukte niet. Via via kwam ze in vrijwilligerswerk terecht en raakte betrokken bij advieswerk in de maatschappelijke dienstverlening. In de jaren 90 is zij regelmatig ingevallen op haar oude school in Wageningen en was actief in bestuurlijk werk bij het voortgezet onderwijs in Ede. Tevens deden diverse sportverenigingen een beroep op haar expertise: tennis, voetbal en golf. Bovendien gaf ze cursussen balvaardigheid om jeugd te stimuleren een geschikte sport te kiezen. Uit nieuwsgierigheid is ze gestart met een studie Rechten aan de Open Universiteit. In 2001 heeft ze de studie Nederlands Recht afgerond met een scriptie over de openbare orde en het handhaven ervan bij grootschalige ordeverstoringen. In 2002 werd het vrijwilligerswerk ingeruild voor betaald werk en heeft ze, als Sociaal Raadsvrouw en vervolgens Hoofd van een Meldpunt Discriminatie, midden in de problematiek van de maatschappij haar steentje bij kunnen dragen. In 2003 raakte ze als vrijwilliger betrokken bij de Gelderse Provinciale Commissie van de ANWB en werd lid van de Bondsraad. In januari 2015 is haar zittingsperiode verlopen, daardoor verviel ook de bestuursfunctie bij het Sociaal Fonds van de ANWB. Bij de ANWB ging haar interesse vooral uit naar de recreatie, wandelpaden en Natura 2000.
Vanaf januari 2005 is ze met flex-pensioen en sinds 2009 gepensioneerd. Van 2009 – september 2011 was ze bestuurslid van Stichting Art.1 Gelderland-Midden, die tot taak heeft de ongelijke behandeling van burgers aan de kaak te stellen en te registreren.
In 2015 is de naam van deze Stichting gewijzigd in Meldpunt discriminatie en pesten.
Om wat meer kennis te verkrijgen van de natuur is zij na haar pensionering lid geworden van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), een vereniging voor veldbiologie. Naast de natuur – in en buiten haar eigen tuin – besteedt ze haar tijd aan golf en inmiddels ook bridge.
Al met al is ze naast juf, ook meester en dat zorgt voor een interessante kijk op de maatschappij.

Terug

STYLE SWITCHER

Header Style

Accent Color