Calendar

jan
12
do
Prof. dr. Jules van den Bosch Symposium @ Auditorium St. Antonius Ziekenhuis
jan 12 hele dag

 

Save the date voor alweer het 11e prof. dr. Jules van den Bosch Symposium.
We hopen dat het dit jaar fysiek door kan gaan in het auditorium van ons ziekenhuis in Nieuwegein.
Accreditatie NVALT zal worden aangevraagd.
Het volledige programma volgt zo spoedig mogelijk.

Aanmelden kan natuurlijk al: graag via m.kingma@antoniusziekenhuis.nl met vermelding van uw BIG-nummer.

 

jan
23
ma
Winter ILD School 2023, 23-26 januari 2023 @ Sunstar Hotel
jan 23 @ 09:03 – jan 26 @ 10:03
feb
1
wo
@ WEBINAR
feb 1 @ 19:30 – 20:30
 @ WEBINAR

Onafhankelijk en multidisciplinair laten nascholen over systemische auto-immuunziekten? Via ARCH-TV wordt u dit jaar o.l.v. prof. dr. Jaap van Laar in vier live webinars volledig bijgepraat over de nieuwste inzichten in de pathogenese, diagnostiek en behandelingen.

Per uitzending staat één ziektebeeld uit het ARCH-portfolio centraal. Twee experts/tafelgasten geven uitleg en bespreken en bediscussiëren de meest recente publicaties. Op woensdag 1 februari 2023 staat tijdens de derde webinar van 19.30 – 20.30 uur het onderwerp longbetrokkenheid bij systeemziekten centraal.

De tafelgasten van deze avond zijn:

– Prof. dr. Jan Grutters, longarts, Antonius ZH Nieuwegein
– Dr. Madelon Vonk, reumatoloog, RadboudUMC

Zie voor meer info en aanmelden: https://events.benecke.nl/archtv/long

feb
14
di
Promotieonderzoek Naomi Jessurun @ Rijksuniversiteit Groningen
feb 14 @ 12:45 – 14:00
feb
15
wo
Farmacogenetica bijeenkomst KNMP @ Jaarbeurs
feb 15 @ 16:00 – 18:00
Farmacogenetica bijeenkomst KNMP @ Jaarbeurs

Farmacogenetica

De sectie Apotheker Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) houdt op woensdag 15 februari een fysieke bijeenkomst over farmacogenetica. De sessie is alleen toegankelijk voor KNMP-leden.

De afgelopen jaren is er veel onderzoek verricht op het gebied van farmacogenetica en is er steeds meer bekend over het effect van genvarianten op de effectiviteit en toxiciteit van geneesmiddelen. Voor het kiezen van het juiste middel met de juiste dosering is farmacogenetica een nuttige aanvulling. Een groot Europees onderzoek heeft onlangs aangetoond dat het meenemen van dergelijke DNA-informatie zo’n 30% van de bijwerkingen kan voorkomen bij patiënten met een genvariant.
Uit een recente studie van het LUMC blijkt dat een groot deel van de openbaar apothekers (86%) en patiënten (92%) de openbare apotheek een geschikte locatie vindt voor het aanvragen en beheren van uitkomsten van farmacogenetisch onderzoek. Maar het toepassen van DNA-informatie bij het voorschrijven van medicatie is nog geen gemeengoed. Wat is nu de stand van zaken rondom geneesmiddelen op maat in de dagelijkse praktijk?

Accreditatie wordt aangevraagd.

Programma

16:25 – 16:30 Welkom door Naomi Jessurun, voorzitter sectie AGM
16:30 – 17:00 Dr. Marga Nijenhuis, wetenschappelijk medewerker KNMP en corresponderend auteur van de zes gepubliceerde farmacogenetica-richtlijnen in het European Journal of Human Genetics (EJHG), neemt u mee in de meest recente ontwikkelingen in het veld en de werkzaamheden van de KNMP-werkgroep Farmacogenetica.
17:00 – 17:30 Prof. dr. Marjolein Drent, voormalig longarts en emeritus hoogleraar interstitiële longaandoeningen aan de Universiteit Maastricht, vertelt over pulmonale toxiciteit van geneesmiddelen en de rol van farmacogenetica in letterlijk ‘adembenemende’ geneesmiddelen in de praktijk.
17:30 – 18:00 Drs. Joba van den Berg-Jansen, Tweede Kamerlid voor het CDA en woordvoerder medische zorg, vertelt over het proces om farmacogenetica politiek te agenderen en hoe zij hoopt dat farmacogenetica kan bijdragen de zorg beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar te houden.
jun
19
ma
WASOG 2023 @ Karolinska Institute, Aula Medica
jun 19 – jun 21 hele dag

STYLE SWITCHER

Header Style

Accent Color