Eerste ILD-videoconferentie tussen St. Antonius Ziekenhuis en Lusaka (Zambia)

Op 6 december heeft de eerste videoconferentie vanuit het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis met het University Teaching Hospital in Lusaka, Zambia.

Tijdens de videoconferentie werden 3 interstitiële longziekten (ILD) casussen besproken met de ILD-longartsen. De casussen werden ingebracht door Kondwelani Mateyo, een Zambiaanse longarts die ook een jaar in het St. Antonius heeft gewerkt. Daarna werd er gezamenlijk naar de radiologische onderzoeken gekeken, die ook werden beoordeeld door onze radioloog gespecialiseerd in ILD.

Op basis van de bevindingen en de radiologische onderzoeken heeft het multidisciplinaire team (waaronder dr. Wouter van Es (radioloog), prof. Jan Grutters (longarts), Bekir Karakaya (longarts) en dr. Marcel Veltkamp (longarts)) een advies gegeven. Daarbij werd uiteraard ook in samenspraak met dokter Mateyo rekening gehouden met de huidige mogelijkheden in Zambia. Bepaalde soorten immuunsuppressiva zijn daar bijvoorbeeld niet beschikbaar, en ook sommige aanvullende onderzoeken zijn niet zomaar voorhanden.

De samenwerking met het University Teaching Hospital loopt al langere tijd. Enkele longartsen uit het St. Antonius zijn in 2017 op werkbezoek geweest in het ziekenhuis in Lusaka. De intentie is nu om de videoconferentie met het University Teaching Hospital structureel in te plannen om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de ILD-zorg in Zambia en de ILD-kennis verder te kunnen verbreden. Het was een zeer geslaagde eerste videoconferentie!

 

What do you want to do ?

New mail

Comments are closed

STYLE SWITCHER

Header Style

Accent Color