Griepprik

Vragen betreffende Griepprik (vaccinatie)

  1. Wat is influenza?
  2. Wat is de griepprik?
  3. Waarom elk jaar een griepprik halen?
  4. Wie krijgt de griepprik?
  5. Wanneer wordt een griepvaccinatie aangeraden?
  6. Is een griepvaccinatie toegestaan bij het gebruik van prednison, methotrexaat (MTX), azathioprine (Imuran) of cyclofosfamide (Endoxan)?
  7. Wat is het juiste moment voor een griepprik (vaccinatie)?
  8. Is een griepvaccinatie een bezwaar tijdens gebruik van Infliximab (Remicade) of Adalimumab (Humira)?

 

Naar boven

Wat is influenza?

Niet elke verkoudheid of wat we in de volksmond ‘griep’ noemen is influenza. Influenza is een acute ontsteking van de luchtwegen veroorzaakt door een virus. Gezonde mensen kunnen van influenza knap ziek worden en mensen in de risicogroep lopen kans op allerlei vervelende complicaties – van ernstige benauwdheid tot longontsteking en zelfs de dood toe.

Naar boven

Wat is de griepprik?

De griepprik is een vaccinatie tegen het influenzavirus. Het vaccin wordt door middel van een injectie in uw bovenarm toegediend – dit kan wat roodheid, zwelling en pijn geven. U wordt van de vaccinatie niet ziek maar uw lichaam maakt in ongeveer twee weken tijd wel voldoende antistoffen aan. (Voor de bereiding van het vaccin worden bebroede kippeneieren gebruikt – let dus op als u een kippeneiallergie hebt!)

Naar boven

Waarom elk jaar een griepprik halen?

De griepprik werkt echt en is de enige bescherming tegen de griep. Het aantal ziektegevallen is door de vaccinaties met 70 – 80 procent teruggelopen. Het influenzavirus verandert elk jaar een beetje waardoor er jaarlijks een nieuw vaccin wordt samengesteld. Zo blijft uw afweersysteem bij de tijd.

Naar boven

Wie krijgt de griepprik?

In principe kan iedereen bij zijn huisarts om de griepprik vragen. Voor de gratis gripprik is een risicogroep (volwassenen en kinderen) samengesteld.

Naar boven

Wanneer wordt een griepvaccinatie aangeraden?

De griepprik wordt geadviseerd aan alle patiënten met chronische aandoeningen, ook bij interstitiële longziekten, waaronder sarcoïdose en longfibrose. Bij twijfel kunt u het beste even met uw behandeld arts(en) overleggen.

Naar boven

Is een griepvaccinatie toegestaan bij het gebruik van prednison, methotrexaat (MTX), azathioprine (Imuran) of cyclofosfamide (Endoxan)?

Tijdens het gebruik van deze middelen is er geen bezwaar tegen een griepprik. Het wordt zelfs geadviseerd aangezien de weerstand tegen infecties is afgenomen.

Naar boven

Wat is het juiste moment voor een griepprik (vaccinatie)?

In alle gevallen geldt dat u op het moment van het vaccineren geen griep, verkoudheid of ander infectie mag hebben. Indien dat het geval is, kunt u beter wachten tot u hersteld bent en eerst even overleggen met uw huisarts.

Naar boven

Is een griepvaccinatie een bezwaar tijdens gebruik van Infliximab (Remicade) of Adalimumab (Humira)?

Er is geen bezwaar tegen griepvaccinatie. Er wordt geadviseerd om deze vaccinatie halverwege 2 giften te nemen. De reactie op de vaccinatie kan iets heftiger verlopen dan gebruikelijk.

STYLE SWITCHER

Header Style

Accent Color