Certificaat WASOG Sarcoïdosekliniek nieuwe mijlpaal

Het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein is als eerste in Europa gecertificeerd als WASOG Sarcoïdosekliniek door de WASOG, de internationale koepelorganisatie voor sarcoïdose en aanverwante ziektebeelden. Voor de zorgverleners en onderzoekers die zich in het St. Antonius bezighouden met de betreffende ziekten betekent het certificaat dat ze onder de vlag van de WASOG meer mogelijkheden krijgen om wereldwijd met andere expertisecentra samen te werken. Ze kunnen onder meer deelnemen aan de internationale klinische onderzoeken en conferenties die vanuit de WASOG worden opgezet. 

Inmiddels hebben al meerdere klinieken in Nederland het predikaat ‘WASOG Sarcoïdose Kliniek’ ontvangen. Het zijn: de afdeling longgeneeskunde van het Zuyderland ziekenhuis, Heerlen/Sittard; Waterland Ziekenhuis, Purmerend; Catharinaziekenhuis, Eindhoven en Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem.

Voor patiënten met de betreffende ziekten bestaat de hoop dat betere (inter)nationale samenwerking leidt tot het ontwikkelen en delen van steeds betere behandelmogelijkheden en zorg op maat. Sarcoïdose is een auto-immuunziekte waarbij ontstekingen kunnen ontstaan in verschillende organen en weefsels van het lichaam. Bij veel patiënten zijn ook de longen betrokken. In het St. Antonius is de sarcoïdosekliniek onderdeel van het ILD Expertisecentrum.

Het initiatief voor toekenning van dit certificaat is genomen door de WASOG (World Association of Sarcoidosis and other Granulomatous disorders: WASOG website), in samenwerking met de FSR (Foundation for Sarcoidosis Research: FSR website)

Dit certificaat is de voorloper van wereldwijde erkenning door de WASOG als Center of Excellence voor de begeleiding van sarcoïdosepatiënten. Deze klinieken zullen in de toekomst gevisiteerd worden en dienen te voldoen aan criteria, zoals jarenlange expertise op het gebied van sarcoïdose (patiëntenzorg, onderzoek en deelname aan klinische studies).

Wie komt in aanmerking voor een certificaat WASOG sarcoïdosekliniek?

Tenminste één persoon binnen het team dient lid te zijn van de WASOG. Lidmaatschap van de WASOG is een voorwaarde.
Voordelen erkenning als WASOG Sarcoïdosekliniek:

  • mogelijkheid om deel te nemen aan klinische onderzoek en conferenties onder auspiciën van de WASOG
  • mogelijkheid om samen te werken met andere gecertificeerde WASOG sarcoïdoseklinieken wereldwijd

Informatie over lidmaatschap WASOG: WASOG membership

Informatie over ILD Expertisecentrum.

Informatie over sarcoïdose: Patiëntenvereniging: Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland (SBN)

 

 

What do you want to do ?

New mail

Comments are closed

STYLE SWITCHER

Header Style

Accent Color