Calendar

nov
13
ma
C4C Challenge: Week van de vriendelijkheid in de zorg
nov 13 – nov 19 hele dag

Deze week is het de Internationale Week van de Vriendelijkheid. Compassion for Care geeft op deze 13 november het startschot voor de C4C Challenge: Week van de vriendelijkheid in de zorg. Het is een estafetteactie waarbij zorgprofessionals alleen of in groeps- of organisatieverband een week lang vriendelijke dingen voor zichzelf en anderen doen. Zo kunnen ze ervaren dat hoe je in je dag staat (intentie en focus) verschil maakt in hoe je je dag beleeft. Vriendelijkheid is bovendien besmettelijk! De beste infectie die je de zorg kunt toewensen. Vriendelijkheid kan organisatieculturen blijvend veranderen.

Iets aardigs doen voor een ander:
– is een drijfveer van de mens,
– helpt om chronische stress te voorkomen,
– vergroot ons gevoel van geluk.

We worden er gelukkiger en gezonder van als we positieve ervaringen bewust ‘opslaan’. Vriendelijke daden op de werkplek werken aanstekelijk en dragen bij aan een cultuur van samenwerken. Hét kenmerk van goed functionerende teams blijkt vriendelijkheid te zijn: de mate waarin men goed voor elkaar zorgt.

We kunnen ons geen betere epidemie in de zorg voorstellen dan het lopende vuurtje van vriendelijkheid. Het helpt zorgprofessionals en zorgorganisaties veerkracht en vitaliteit te behouden of versterken.

Meedoen
Vandaag gaat de C4C Challenge van start bij Kinderbuik&Co in Bilthoven. In december gaat het BovenIJ Ziekenhuis van start. Daarnaast hebben we ook toezeggingen van andere zorginstellingen. Je kunt zelf of met jouw instelling op elke moment instappen! De C4C Challenge loopt door totdat de hele zorg is geïnfecteerd met vriendelijkheid.

Ondersteunende materialen
– gratis actieposters (downloads op onze website die je zelf kunt printen op A4 of A3 formaat) en
– leuke actiebuttons voor slechts € 0,50 per stuk ter beschikking om de C4C Challenge op jouw werkplek te ondersteunen.

Meer informatie

           

 

jan
11
do
Prof. dr. Jules van den Bosch Symposium VI: ‘Granulomatous Disease of the Chest’ @ St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein
jan 11 hele dag

Download hier het Programma en de uitnodiging!

jan
15
ma
ILD wintercursus Davos @ Davos, Zwitserland
jan 15 – jan 18 hele dag
feb
9
vr
ARCH Systemische Sclerose: Uw bijdrage telt! @ St. Antonius Ziekenhuis Utrecht-Leidsche Rijn
feb 9 @ 12:00 – 17:00

 

Beste Longartsen,
Systemische sclerose is een zeldzame auto-immuunziekte. De kennis over deze ziekte en de zorg ernaar is marginaal verspreid in Nederland. Om de zorg voor patiënten met zeldzame reumatische aandoeningen te verbeteren, is ARCH opgezet, gefinancierd door het Reumafonds. Bij de zorg voor systemische sclerose komen veel disciplines kijken. Om alle knelpunten in deze zorg in kaart te brengen, willen we ook de inzichten van NVALT meenemen.

Hiervoor vindt op 9 februari 2018 een conferentie plaats. Op deze conferentie worden de resultaten behandeld van interviews die dit najaar bij patiënten zijn afgenomen en bespreken we hoe de ideale zorg voor mensen met systemische sclerose eruit ziet. Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen, ontvangen we graag ook een vertegenwoordiger van NVALT. Zie de bijlage voor de save the date. Later in december volgt een email met een aanmeldingsformulier.

Ik hoop u op 9 februari te mogen verwelkomen.

Namens de werkgroep systemische sclerose,

Madelon Vonk

Aanmelden

ARCH – save the date – 9 februari 2018

mrt
1
do
IJsjes eten voor het goede doel! @ Roberto Gelato
mrt 1 hele dag

De eerste ijsjes dit jaar van IJssalon Roberto Gelato zijn voor het goede doel.
De omzet van alle ijsjes die zij namelijk op 1 maart verkopen, komt helemaal ten goede aan het onderzoeksteam van het ILD Expertisecentrum van het Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein.

 

 

Brief met oproep van Burgemeester van Zanen van Utrecht

 

Dit onderzoeksteam maakt genezing van nu nog levensbedreigende ziektes, in de toekomst misschien wel mogelijk. IJssalon Roberto heft besloten in het bijzonder het onderzoek naar Danazol bij de genezing van idiopathische pulmonale fibrose (IPF), een agressieve vorm van longfibrose, te steunen. Longfibrose is een ernstige longziekte, waar op het moment geen medicijn voor is.

Hoe mooi zou het zijn als wij aan het eind van die dag genezing een stapje dichterbij kunnen brengen. Helpt u mee? Likt u ook een ijsje? Kom 1 maart naar Roberto Gelato
Poortstraat 93, 3572 HG Utrecht, Nederland

Meer informatie over de dag!

Meer informatie over het onderzoek.

mrt
23
vr
LAM Patiënten-informatiebijeenkomst over lymfangioleiomyomatose (LAM) @ Maarten Rookzaal St. Antonius Ziekenhuis
mrt 23 @ 13:00 – 17:00
Informatiebijeenkomst over deze zeldzame longaandoening voor LAM-patiënten en belangstellenden.

Programma

apr
1
zo
April: Internationale maand van Sarcoïdose
apr 1 – apr 30 hele dag

Internationale sarcoïdose-maand. Vnl. georganiseerd in de Verenigde Staten.
13 april: Draag paarse kleding dag: Moedig vrienden, geliefden en collega’s aan om met je mee te doen in het dragen van paars om meer bekendheid te genereren voor sarcoïdose.

apr
11
wo
Publieksdag bij Nederlandse Longdagen @ De Heerlickheijd van Ermelo
apr 11 hele dag

Programma Publieksdagen

Tijdens de Longdagen wordt u helemaal bijgepraat over longziekten,

nieuw onderzoek en de beste behandelingen.

Wat mag u verwachten van het publieksprogramma op 11 april?
Tijdens de Longdagen krijgt u het laatste nieuws over longziekten, de beste behandelingen en medische ontwikkelingen door onderzoek.

Komt u ook op woensdag 11 april? Meldt u zich dan HIER aan.

http://www.weekvandelongen.nl/nl/registratie

Tarieven:
Patiënten/geïnteresseerden: 10 euro (bijdrage voor de catering)

Waarom krijgt de een wel een longontsteking door een onschuldig verkoudheidsvirus en de ander niet? Onderzoekster Barbro Melgert legt het uit tijdens de publieksdag van de Longdagen. En er zijn meer sprekers die op een begrijpelijke manier vertellen wat er allemaal speelt op het gebied van longonderzoek. Zo krijgt u via onderzoekster Hermelijn Smits te horen wat boerderijmelk kan doen in de strijd tegen astma. Interessant, want dit is het eerste grote onderzoek van Accelerate. Dat is het programma waarin het Longfonds internationale onderzoekers samenbrengt om snel een medische doorbraak voor astma te krijgen.

Wie wint de Publieksprijs?
Zoals elk jaar houden de onderzoekers die genomineerd zijn voor de Publieksprijs een presentatie over hun onderzoek. Welk onderzoek is het beste? U kunt stemmen en meebepalen wie de Publieksprijs wint. En praat ook zeker mee tijdens de paneldiscussie over ‘zorg op maat voor iedereen’ – het thema van de Longdagen dit jaar.

Het publieksprogramma start om 11.00 uur in de zaal ‘de Marquis’. U kunt het uitgebreide programma HIER downloaden of HIER online bekijken.

Wat: Longdagen 2018
Waar: De Heerlickheijd van Ermelo
Wanneer: woensdag 11 april
Toegang: € 10,- (inclusief heerlijke lunch)

jun
7
do
WASOG 2018, Wereldcongres Sarcoïdose en ILD @ Heraklion, Kreta, Griekenland
jun 7 – jun 9 hele dag
WASOG 2018, Wereldcongres Sarcoïdose en ILD @ Heraklion, Kreta, Griekenland

Voor meer informatie:

Ga naar: WASOG 2018

nov
17
za
Ledendag, Perceptie en Perspectief – 40 jaar Sarcoidose.nl @ De Eenhoorn
nov 17 @ 09:45 – 17:00

Op 17 november viert Sarcoidose.nl haar veertig jarig bestaan. Het wordt een gevarieerde dag met voor elk wat wils: kennis, ontspanning en veel herkenning en erkenning. Vanzelfsprekend is er ook ruimte voor het onderlinge contact tussen de deelnemers. Het thema van deze dag is Perceptie & Perspectief. Hierover spreken artsen uit het AMC, het Erasmus MC en het St. Antonius Ziekenhuis.

Uw bijdrage voor deelname aan deze dag bedraagt € 10 per persoon. Dit is inclusief koffie, thee en lunch. Uw bijdrage komt geheel ten goede aan ons jubileum onderzoek.

In het kader van het jubileum stelt Sarcoidose.nl € 40.000,00 ter beschikking voor sarcoïdoseonderzoek.
Hierbij hebben we gekozen voor het zogenaamde TIRED onderzoek. (Trial of a web-based psychological Intervention to REDuce stress and fatigue in patients with sarcoidosis). In dit onderzoek wordt het effect onderzocht van een online ondersteuningsprogramma gericht op het verminderen van stress en vermoeidheid bij mensen met sarcoïdose. Het doel van de studie is het verminderen van vermoeidheid bij sarcoïdose en het krijgen van meer inzicht in de oorzaken van de moeheid.

STYLE SWITCHER

Header Style

Accent Color