Lichter leven met een chronische ziekte

‘U moet er helaas mee leren leven.’ Als een dokter je dat vertelt, staat je leven op zijn kop. Chronisch ziek: je gaat niet dood, maar wordt ook nooit meer beter. Het overkomt talloos veel mensen; ruim tien miljoen mensen in Nederland hebben één of meer chronische ziekten. Dagelijks worden meer dan twee miljoen mensen daardoor belemmerd in hun werk. Eén miljoen mensen kunnen niet meer werken. Je bent dus niet alleen.

Of je nu een longziekte hebt, MS of reuma, een burn-out of long covid, een hersenziekte, een hartaandoening, een spierziekte of restverschijnselen van een kankerbehandeling, iedereen met een chronische ziekte loopt tegen dezelfde dingen aan. Naast fysieke klachten hebben invaliderende vermoeidheid, verminderde belastbaarheid en onzichtbaarheid van de ziekte invloed op je relatie, je werk, je sociale leven en vaak ook je financiële situatie. Hoe houd je in die omstandigheden zelf de regie?

In dit boek ‘Lichter leven met een chronische ziekte’, biedt Lenneke Vente concrete aanknopingspunten, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, niet alleen vanuit haar eigen ervaring, maar ook uit die van vele anderen en van artsen. Je bént je ziekte niet, je hébt hem alleen maar. Al je competenties, talenten en ervaringen zijn er nog steeds. Als je de nieuwe situatie aanvaardt, ontstaat er ruimte voor een nieuw en zinvol leven, vol veerkracht, vertrouwen en innerlijke rust.

‘Lichter leven’ is in elke boekhandel en online verkrijgbaar en kost 22,95.  ISBN: 9 789463 822947

Foto: Bob Bronshoff

 

Lenneke Vente (1973) is gediagnosticeerd met neurosarcoïdose en geeft als ervaringsdeskundige lezingen over kwaliteit van leven. Eerder schreef ze het boek ‘Tien onzichtbare jaren’ (2019). Daarnaast heeft ze de blog ‘Pillen en Prosecco’. Tot aan haar diagnose werkte ze als directeur corporate communicatie.

Link ‘Pillen en Prosecco’

Comments are closed

STYLE SWITCHER

Header Style

Accent Color