Prijs voor Anne Cremers

Pharmacotherapeutic options website

De Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland (SBN) heeft op 12 april in de Hotel de Wageningse Berg te Wageningen de onderzoeksondersteuningsprijs 2014 uitgereikt aan arts-onderzoeker Anne Cremers. Zij heeft onderzoek gedaan naar de optimalisatie van medicijngebruik voor patiënten met sarcoïdose.

Anne Cremers is in opleiding tot reumatoloog en volgt momenteel haar interne vooropleiding in het Atrium Medisch Centrum in Heerlen. In 2010 is zij met haar onderzoek begonnen en heeft in 2013 een jaar onderzoek gedaan in Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede onder begeleiding van haar promotor prof. dr. Marjolein Drent, hoofd van het ild care team ZGV. Het onderzoek is gefinancierd door de ild care foundation. Ze heeft ook een deel van het onderzoek uitgevoerd in Cinncinetti bij Prof. dr Robert Baughman, sarcoïdose expert en de huidige president van de WASOG (World Association for Sarcoidosis and Other Granulomatous Disorders: wereld organisatie die zich bezig houdt met sarcoïdose). Anne hoopt op 26 juni te promoveren aan de FHML, Universiteit van Maastricht. De titel van haar proefschrift luidt: ‘Pharmacotherapeutic options in sarcoidosis: how can we improve them?’. ‘Hoe kunnen we de behandeling van sarcoïdose verbeteren?’ Lees meer over haar onderzoek op: https://www.ildcare.nl/index.php/optimization-of-pharmacotherapeutic-options-in-sarcoidosis/

Patiëntengroep
Sarcoïdose is een multisysteemaandoening, waarbij patiënten zich kunnen presenteren met een grote verscheidenheid aan klachten en klinische verschijnselen. Ook de ernst van de ziekte is variabel, variërend van minimale orgaanbetrokkenheid tot verstoring van de fysiologie leidend tot functionele beperkingen. Bij mensen met een ernstiger ziektebeloop en slechtere prognose is een tijdige start van een geschikt individueel behandelplan noodzakelijk om complicaties te voorkomen en de ziektelast te verlichten. Ondanks de beschikbaarheid van een verscheidenheid aan medicijnen (immunosuppressieve therapeutische opties), is er een gebrek aan gestandaardiseerde behandelstrategieën bij sarcoïdose.

Optimale behandeling
Het optimaliseren van de behandeling met geneesmiddelen bij sarcoïdose is van groot belang. Daarom heeft Anne Cremers gezocht naar verbeteropties van farmacotherapie voor sarcoïdosepatiënten. Daarnaast heeft zij sarcoïdose in de lever en lichaamssamenstelling onderzocht. Uit het onderzoek zijn belangrijke aanbevelingen naar voren gekomen voor de werkwijze rond de behandeling en de effectiviteit van bepaalde geneesmiddelen, zoals methotrexaat (MTX) en anti-TNF-α middelen (zogenaamde biologicals). In de vertaling naar de praktijk heeft Anne gewerkt aan een app voor de behandeling van sarcoïdosepatiënten. Artsen kunnen met de app de dosering en toepassing van de medicatie instellen en monitoren. In de toekomst zal meer en meer het voorschrijven van geneesmiddelen op maat afgestemd worden op het persoonlijke profiel. De app over ‘Alles wat u altijd heeft willen weten over het gebruik van methotrexaat (MTX) bij sarcoïdose’ verdient een belangrijke prijs en daarmee feliciteren we Anne van harte!

Deze app is een uitgave van de ild care foundation in samenwerking met de WASOG waar prof. dr. Marjolein Drent in oktober president van wordt: www.wasog.org). Informatie zal regelmatig worden geupdate. De app bedoeld voor artsen is gratis te downloaden via de Apple Store of Google Play Store. 

Comments are closed

STYLE SWITCHER

Header Style

Accent Color