Promotie dr. Bert Strookappe

Op 24 januari heeft Bert Strookappe zijn proefschrift getiteld: ‘Fysieke fitheid, moeheid en fysieke training bij sarcoïdosepatiënten’ succesvol verdedigd aan de Universiteit van Maastricht. Het was een levendige verdediging met gevarieerde vragen. 

Wilt u de gehele promotie terug zien on line dan kan dat hier

cover Bert.indd

Jolanda deVries Bert Strookappe Marjolein Drent promotie 24012017

Vroeg starten met fysieke training bevordert herstel chronische sarcoïdosepatiënten

Voor veel mensen met de chronische ziekte sarcoïdose geldt dat ze het beste zo vroeg mogelijk kunnen starten met fysieke training. Het lichaam trainen vermindert moeheid en verbetert de kwaliteit van leven.

Strookappe werkt als fysiotherapeut in ziekenhuis Gelderse Vallei en is daarnaast als onderzoeker lid van het ild care foundation research team en verbonden aan het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius, locatie Nieuwegein. In 2014 is Bert begonnen met zijn promotieonderzoek onder supervisie van prof. dr. Marjolein Drent (Universiteit Maastricht) en prof. dr. Jolanda De Vries (Universiteit Tilburg).
In dit kader onderzocht hij onder meer het effect van fysieke training bij patiënten met sarcoïdose. Deze stoornis van het afweersysteem kan in het hele lichaam optreden. Meestal zijn ook de longen aangedaan. Sarcoïdose gaat vaak gepaard met vermoeidheid, pijn en conditievermindering. De aandoening is daarom in meer of mindere mate invaliderend.

Promotie Bert Strookappe 240117 Marjolein Drent
Waardevolle aanvulling

Mensen met sarcoïdose hebben vaak last van vermoeidheid, pijn en conditievermindering.  Volgens Strookappe leidt vroege fysieke training vrijwel altijd tot verbeteringen, ongeacht iemands leeftijd, geslacht, toestand van de longen of medicijngebruik. In de stellingen bij zijn proefschrift schrijft hij dat voor veel andere mensen met een chronische ziekte en IC-patiënten hetzelfde geldt: hoe eerder ze kunnen beginnen met lichamelijke oefeningen, hoe beter.
Over het effect van fysieke training bij sarcoïdose was weinig bekend. Het inspanningsvermogen en de spierkracht namen toe in de groep patiënten die getraind hebben, ook de moeheid werd fors minder. Zelfs de meest kwetsbare, ernstig zieke sarcoïdose- en longfibrosepatiënten zijn in staat resultaten te behalen met fysieke training.
Op basis van de resultaten gevonden in dit onderzoek, gecombineerd met de respons van internationale sarcoïdose-experts op een survey, zijn er acht aanbevelingen gedaan voor de fysieke training bij deze patiëntengroep. De bevindingen van Strookappe vormen een basis om in de toekomst nieuwe richtlijnen op te stellen voor de begeleiding van sarcoïdosepatiënten en een waardevolle aanvulling op de huidige behandelmethode met medicijnen.

Promotie Bert Strookappe 240117

Impressie van de Aula van de UM

Bert Strookappe te midden van al zijn ZGV collegas

Bert Strookappe omringd door zijn collega’s uit Ziekenhuis Gelderse Vallei

 

Benieuwd naar de verdediging?
U kunt de gehele promotie van dr. Bert Strookappe terugkijken online

Het volledige proefschrift vind u hier.

Foto’s: Jean-Pierre Geussens www.focuss22.nl

Comments are closed

STYLE SWITCHER

Header Style

Accent Color