Vitamine K: ontbrekende schakel bij ernstige ziekten

Vitamin K: a potential missing link in critical illness–a scoping review

Vitamine K is essentieel voor bloedstolling, het ondersteunen van botgezondheid en cardiovasculaire functies, en anti-oxidatieve activiteiten. Een tekort aan vitamine K heeft een aanzienlijke impact op IC-patiënten. Lage vitamine K-spiegels verminderen de bloedstolling en verhogen het risico op ongecontroleerde bloedingen, wat cruciaal kan zijn voor het herstel van de patiënt. Daarnaast is er een verhoogd risico op microbloedingen in de longen, wat kan leiden tot diffuse alveolaire bloeding, een potentiële trigger voor de ontwikkeling van longfibrose door het veroorzaken van oxidatieve stress. Dit review in Critical Care biedt voor het eerst een uitgebreide kijk op het complexe metabolisme van vitamine K, de gevolgen van vitamine K-tekort en geeft richting aan klinische diagnose en behandeling bij IC-patiënten. Ook wordt de noodzaak van geïndividualiseerde voedingsstrategieën en verdere studie naar optimale doseringen en toedieningsmethoden benadrukt.

Belangrijkste bevindingen:
·     IC-patiënten lopen risico op vitamine K-tekort door factoren zoals ondervoeding, slechte opname en verhoogde fysiologische behoeften.
·     Suppletie kan de vitamine K-status verbeteren, maar normalisatie blijft een uitdaging.
·     Vitamine K-tekort correleert met langere IC-verblijven, mechanische ventilatie en verhoogde mortaliteit.

Referentie: Paulus MC, Drent M, Kouw I, Balvers M, Bast A, van Zanten ARH. Vitamin K: a potential missing link in critical illness. A scoping review. Crit Care 2024; 28:212. doi.org/10.1186/s13054-024-05001-2.

Figuur 1: De functies van vitamine K in het lichaam en de gevolgen van vitamine K tekort voor de longen

Comments are closed

STYLE SWITCHER

Header Style

Accent Color