Medicijnen op Maat

Medicijnen op maat

De ild care foundation pleit al decennia voor het voorschrijven van geneesmiddelen op maat aangezien iedereen uniek is. Dit vraagt om een persoonlijke benadering. Medicijnen helpen niet bij iedereen even goed, sterker nog: mensen kunnen er zieker van worden en soms zelfs door overlijden. Genotypering voorafgaand aan therapie kan dat mede voorkomen, maar wordt nog onvoldoende toegepast. Dat is niet ethisch, vindt hoogleraar farmacogenetica Ron van Schaik.
Lees het hele interview met hem in De Medisch Specialist van Juni 2022. LINK
Zie voor dit onderwerp ook het ild care today artikel uit 2009. LINK

Aanvragen farmacogeneticapas
Het al mogelijk om via de huisarts of behandelend specialist een  farmacogeneticapas aan te vragen. Hierop komen de enzymen te staan die de meest gangbare medicijnen verwerken, met de eventuele afwijkingen, zodat bij medicijngebruik artsen/apothekers hiermee rekening kunnen houden. Zie voorbeeld van een patiëntenfolder  van het Radboud UMC en Maastricht UMC.

Momenteel is het ild care foundation researchteam samen met het Bijwerkingencentrum Lareb bezig met een inventarisatie van door medicijnen veroorzaakte longaandoeningen. Dit onderzoek heeft als doel de kennis te vergroten, waardoor het eerder herkend wordt en er sneller ingegrepen kan worden om schade op lange termijn zoveel mogelijk te voorkomen. LINK

 

Comments are closed

STYLE SWITCHER

Header Style

Accent Color